ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το παρόν έργο αφορά την αναδιαμόρφωση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. σε αθηναϊκή πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘50. Ενοποιήσαμε την κατακερματισμένη αρχική κάτοψη των χώρων διημέρευσης (κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία) ώστε να διέλθει το φυσικό φως. Ταυτόχρονα οι πιο ιδιωτικοί χώροι (μπάνιο, αποθήκη πλυντηρίων, κρεβατοκάμαρες) οργανώθηκαν στο νότιο τμήμα του διαμερίσματος. Υπερυψώσαμε τον χώρο της τραπεζαρίας δημιουργώντας αποθηκευτικούς χώρους στη βάση του. Στο σημείο αυτό ενσωματώσαμε ένα σύστημα μεταβλητού ορίου το οποίο ενοποιεί και διαχωρίζει την τραπεζαρία από το καθιστικό: Σχεδιάσαμε τρεις μεταλλικές βιβλιοθήκες ώστε να εκτελούν οριζόντια κίνηση με ταυτόχρονη δυνατότητα περιστροφής 360° γύρω από τον άξονά τους. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται διαφορετικά στιγμιότυπα κατοίκησης, ανάλογα με τη χρήση.

Η κατασκευή των βιβλιοθηκών αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση λόγω του αυξημένου βάρους τους. Η κάθε μία χωρίς το φορτίο της ζυγίζει περισσότερα από 150 kg. Ζυγίστηκαν στη λεπτομέρειά τους ώστε να ισορροπούν κατά τη διαδικασία περιστροφής και μετακίνησής τους απαιτώντας από τον χρήστη να ασκήσει ελάχιστη δύναμη. Τα υλικά που επιλέξαμε είναι η πατητή τσιμεντοκονία, το ξύλο και το μέταλλο. Στο καθιστικό διατηρήσαμε το δρύινο πάτωμα ενώ στην κουζίνα και στον διάδρομο έγινε εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας. Στα σημεία ένωσης των δυο υλικών δημιουργήσαμε ένα μοτίβ, με ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια εφαρμογής του.

Φωτογράφιση: Φάκαρος Γιώργος

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

Μενού