ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ

Λίγα μέτρα από το κέντρο της Κηφισιάς, ένα διαμέρισμα 85 τ.μ. αναδιαμορφώνεται για να κατοικηθεί από ένα ζευγάρι συνταξιούχων. Η αρχιτεκτονική μας πρόταση αντανακλά την αισθητική των νέων ιδιοκτητών προτείνοντας την συνύπαρξη κλασικών στοιχείων με μια σύγχρονη προσέγγιση. Η προγενέστερη κάτοψη κρίθηκε μη λειτουργική καθιστώντας απαραίτητη την αναδιάταξή της. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη καθαιρέθηκαν όλα τα εσωτερικά χωρίσματα και αποξηλώθηκαν τα υλικά των δαπέδων. Συγκεκριμένα, μετακινήθηκαν οι δύο ζωτικοί χώροι του διαμερίσματος: η κουζίνα και το μπάνιο σε πιο καίριες θέσεις. Μεταβατικές ζώνες όπως το χωλ και ο διάδρομος συγχωνεύτηκαν με τους χώρους διημέρευσης διευρύνοντάς τους. Στο υπνοδωμάτιο προστέθηκε μία «walk in closet» (δωμάτιο ντουλάπα) αναβαθμίζοντας την ποιότητα της κατοίκησης των ενοίκων. Στην εσοχή που φιλοξενείται το γραφείο, επιλέχθηκε υαλοπέτασμα αμμοβολής που επιτρέπει στο νοτιοανατολικό φως του υπνοδωματίου να εισέρχεται στο καθιστικό.

H σκιά του υφάσματος που διαγράφεται πίσω από την γυάλινη επιφάνεια προσδίδει μια διακριτική θεατρικότητα. Τα υλικά επιλέχθηκαν με προσοχή και έμφαση στη λεπτομέρεια. Το ξύλο, το μάρμαρο, οι ορειχάλκινες λεπτομέρειες, η κομψή απόχρωση του πράσινου που ξετυλίγεται στις επιφάνειες του διαμερίσματος, προσδίδουν στο διαμέρισμα την ταυτότητά του. Η τοποθέτηση του δαπέδου σε διάταξη ψαροκόκκαλο όπως και η προσθήκη γύψινων ταμπλάδων σε λιτή γραμμή λειτουργούν ως αναφορά στο παρελθόν. Η βιβλιοθήκη οριοθετεί την είσοδο του διαμερίσματος και ο σχεδιασμός της με τις εναλλαγές ανοιχτής και κλειστής επιφάνειας επιτρέπει στον επισκέπτη να έχει επιλεκτικές οπτικές φυγές προς τον κυρίως χώρο.

Φωτογράφιση: Κασίμης Παναγιώτης
Photo Styling: Πανιοπούλου Ντόρα

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

Μενού