ΧΡΩΜΑ & ΦΩΣ

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Στην περιοχή της Καισαριανής, σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60, ανακαινίσαμε την κουζίνα, καθώς και τα δύο μπάνια του διαμερίσματος. Κοινό στοιχείο για τον σχεδιασμό μας αποτέλεσε η λιτή αισθητική και η ένταξη στον χώρο υλικών με χρώμα, προς ένα αποτέλεσμα πολύ διαφορετικό από την υφιστάμενη κατάσταση.

Για την κουζίνα, επιλέξαμε θερμό χρωματικό τόνο για τις τοιχοποιίες, την οροφή και τα ξυλουργικά, αφήνοντας σε λευκή απόχρωση τις οριζόντιες επιφάνειες του πάγκου, του τραπεζιού και την τοιχοποιία δίπλα σε αυτό. Σχεδιάσαμε τα κρεμαστά ερμάρια με διπλό περιμετρικό ξυλουργικό, ούτως ώστε να διαγράφεται ένα πλαίσιο σε προεξοχή, ένα παιχνίδισμα στους όγκους και τις σκιάσεις τους. Όλα τα ερμάρια διαμορφώθηκαν με κρυφή εσοχή για το άνοιγμά τους. Στα κρεμαστά ερμάρια δημιουργήσαμε έναν ρυθμό στην όψη, δίνοντας διαφορετικά ύψη στις εσοχές των πορτών. Σχεδιάσαμε δύο ράφια σε πρόβολο στον απέναντι τοίχο, όπου η σκοτία στο σόκορο προσδίδει λεπτομέρεια και την αίσθηση μιας ελαφρύτερης κατασκευής.

Αντιμετωπίσαμε τους χώρους του μπάνιου και του WC με διαφορετικό τρόπο. Στο μπάνιο επιλέξαμε να τονίσουμε το φως και τις χρωματικές παλέτες του λευκού και του γκρι, για ένα απέριττο αποτέλεσμα. Επενδύσαμε το WC με δύο είδη πλακιδίων: έναν τύπο σε γήινους τόνους, ομοίως του χρωματισμού της κουζίνας, και έναν τύπο σε πολύχρωμο μωσαϊκό, ως ανάμνηση της αισθητικής της υφιστάμενης κατάστασης.

Σημαντικό στοιχείο της σύνθεσής μας υπήρξε το φως. Εντάξαμε στους χώρους στοιχεία φωτισμού με σκοπό την πλήρη εναλλαγή της ατμόσφαιρας: ένα γραμμικό φωτιστικό στην οροφή και κρυφούς φωτισμούς στην κουζίνα, γραμμικές ταινίες LED στην οροφή μπάνιου και WC.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Arch-Interact
Επίβλεψη: Arch-Interact
Φωτογράφιση: Βουμβάκης Παναγιώτης

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ