INTO THE LIGHT

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η επίλυση μιας κάτοψης μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη και απαιτητική υπόθεση. Ακόμα περισσότερο, στην περίπτωση κατά την οποία νέες χρήσεις πρέπει να χωρέσουν εντός του καθορισμένου περιγράμματος ενός διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας κτισμένης το 1960, στο κέντρο της Αθήνας. Τότε, η επίλυση αυτή καθίσταται ένα αληθινά περίπλοκο έργο. Σκοπός ήταν στα 100 τ.μ. του διαμερίσματος να βρεθούν, εκτός από τους χώρους που ήδη υπήρχαν στο διαμέρισμα επιπλέον χώροι για τρεις νέες χρήσεις, δηλαδή ένα γραφείο-ξενώνας, ένας πάγκος χειροτεχνίας και ένα ερμάριο καθαριότητας. Επιπροσθέτως, επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να διατηρηθούν κάποια από τα υφιστάμενα έπιπλα. Οι νέοι χώροι δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους προηγούμενους και σε σημεία που έως τώρα παρέμεναν αναξιοποίητα. Ευέλικτα στοιχεία, ανοιγόμενα και πτυσσόμενα, αποκαλύπτουν επιπλέον χώρους. Μια ρολοκουρτίνα στο γραφείο διαβαθμίζει την επιφάνεια του εσωτερικού ανοίγματος πολλαπλασιάζοντας τις πιθανές του χρήσεις.

Οπτικές φυγές ενοποιούν τους διαφορετικούς χώρους, επιτρέποντας στο βλέμμα να ταξιδέψει. Το δύσκολο εγχείρημα του συνδυασμού επίπλων-αναμνήσεων μιας άλλης εποχής με μια σύγχρονη ατμόσφαιρα αντιμετωπίστηκε επίσης ως ένα παιχνίδι ισορροπίας. Το συναίσθημα του παρελθόντος αντιπαραβλήθηκε δίπλα στη λιτότητα του απέριττου παρόντος. Μια ακροβασία μεταξύ του κλειστού και του ανοικτού, μεταξύ του σκούρου και του φωτεινού, που διαχέονται σε επιφάνειες και όγκους.

Φωτογράφιση: Μπίστη Μαριάννα
Photo Styling: Πανιοπούλου Ντόρα

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

Μενού