ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΧΩΡΩΝ

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε γωνιακή πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60 στην περιοχή των Άνω Ιλισίων συνενώσαμε δύο διαμερίσματα σε ένα οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ. για να κατοικηθεί από τετραμελή οικογένεια. Σχεδιαστική πρόκληση αποτέλεσε η επίλυση της επιμήκους παράγωνης κάτοψης ώστε να οργανωθούν εκ νέου οι λειτουργίες. Καθαιρέσαμε όλα τα υφιστάμενα εσωτερικά χωρίσματα και αποξηλώσαμε όλα τα επιδαπέδια και επίτοιχα υλικά. Οι χώροι διημέρευσης (είσοδος, κουζίνα, καθιστικό, γραφείο) αναπτύχθηκαν περιμετρικά ενός κεντρικού όγκου στην καρδιά της κάτοψης. Στόχος του σχεδιασμού ήταν στους χώρους αυτούς οι ένοικοι να μπορούν να μεταβάλλουν τα όρια των επιμέρους χώρων δημιουργώντας διαφορετικές εκδοχές της ίδιας κάτοψης. Για παράδειγμα, μεταξύ κουζίνας και καθιστικού πέντε πανέλα διπλής όψης αναρτώνται από την οροφή κατά μήκος οδηγού με δυνατότητα κίνησης και περιστροφής 360° στον άξονά τους. Στον χώρο του καθιστικού σχεδιάσαμε δύο ηλεκτροκίνητες βιβλιοθήκες οι οποίες αναρτήθηκαν από την οροφή και κινούνται γραμμικά μέσω τηλεχειρισμού, η κάθε μία ανεξάρτητα από την άλλη.

Οι βιβλιοθήκες κινούμενες προς το καθιστικό δημιουργούν ένα νέο δωμάτιο που χρησιμοποιείται είτε ως γραφείο είτε ως ξενώνας. Η πρόσβαση στον χώρο αυτόν πραγματοποιείται μέσω συρόμενης πόρτας από τον χώρο εισόδου του διαμερίσματος, η οποία αποθηκεύεται σε εσοχή. Στο καθιστικό έχει ενσωματωθεί προβολέας ταινιών και πανί προβολής τα οποία αποθηκεύονται ηλεκτροκίνητα στην οροφή. Σημαντική ανάγκη αποτέλεσε η προσθήκη βοηθητικών χώρων στο διαμέρισμα. Κατά μήκος του διαδρόμου σχεδιάστηκε αποθήκη πλυντηρίων ενώ ο κεντρικός μαρμάρινος όγκος λειτουργεί ως βεστιάριο και παράλληλα φιλοξενεί το σημείο ελέγχου των οπτικοακουστικών μέσων. Η πρόσβαση στο βεστιάριο πραγματοποιείται από μια κρυφή πόρτα χωρίς πόμολο η οποία έχει επενδυθεί από το ίδιο υλικό.

Φωτογράφιση: Κασίμης Παναγιώτης

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

Μενού