ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΡΩΝΑ

ΝΕΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΡΩΝΑ, ΚΡΗΤΗ

Στον Μέρωνα, ένα χωριό σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, σχεδιάσαμε μια ισόγεια κατοικία, εν μέσω ενός βραχώδους τοπίου με θέα προς τον Ψηλορείτη.

Τοποθετήσαμε το κτίσμα στο γωνιακό οικόπεδο βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και απαιτήσεων: το ανάγλυφο του εδάφους, την πορεία του ανέμου και τη θέση του υφιστάμενου αλωνιού εντός του οικοπέδου, τη θέα προς το βουνό. Αντιμετωπίσαμε την έντονη κλίση του εδάφους σχεδιάζοντας το κτήριο σε μικρή υποβάθμιση από το επίπεδο του ανηφορικού δρόμου και προβάλλοντας τον υπαίθριο χώρο σαν ένα μπαλκόνι προς τη θέα. Οι χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται σε έναν ενιαίο όροφο, χωρίς ανισοσταθμίες. Η πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται κοντά στη συμβολή των δύο οδών, όπου βρίσκεται και η εξωτερική, στεγασμένη θέση στάθμευσης αυτοκινήτου.

Η είσοδος στο κτήριο τοποθετήθηκε στο κέντρο της πρόσοψης, μετά από σύντομη ανάβαση τριών σκαλοπατιών ή ράμπας παράλληλα με τον εξωτερικό τοίχο. Ο ευρύς χώρος εισόδου βρίσκεται απέναντι σε καμπύλο υαλοπέτασμα, με απεριόριστη θέα προς τον εξωτερικό χώρο και τη μεγάλη ελιά που θα μεταφυτευτεί κοντά στο κτήριο, φέρνοντας στο εσωτερικό φως, σκιές, εικόνες της φύσης. Το καθιστικό εντάσσεται σε μια «κοιλότητα», η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ευρυχωρία του χώρου της τραπεζαρίας.

Εκατέρωθεν των «δημόσιων» χώρων, διατάσσονται οι πιο ιδιωτικοί χώροι – κουζίνα, υπνοδωμάτια, γραφείο, εργαστήριο, βοηθητικοί χώροι. Στα δύο υπνοδωμάτια έχουμε σχεδιάσει υαλοστάσια σε εξοχή, ώστε να δημιουργείται στην τοιχοποιία ένα καθιστικό προς τη θέα. Στην κατοικία έχουν προβλεφθεί ημιυπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης τόσο στη μεσημβρία όσο και στο βορρά, ώστε να χρησιμοποιούνται αναλόγως την εποχή, ενώ κοντά στην δευτερεύουσα είσοδο της κουζίνας σχεδιάσαμε έναν κήπο με μυρωδικά.

Το κτήριο καλύπτεται από οριζόντια πλάκα στον χώρο εισόδου και τρεις ξεχωριστές στέγες σε δύο διαφορετικά ύψη. Μεταξύ των στεγών προβλέψαμε φεγγίτες, από όπου εισέρχεται φως με έντονες διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δώματα είναι φυτεμένα, ενώ στην στέγη άνω της ελιάς διαμορφώσαμε μεγάλη οπή, ώστε να μπορεί να ηλιαστεί και να αναπτυχθεί ελεύθερα το δέντρο. Κάθε στέγη σχεδιάστηκε ώστε να καταλήγει σε κατακόρυφα στοιχεία, είτε ενιαίες τοιχοποιίες είτε κατακόρυφες περσίδες. Οι εξωτερικοί τοίχοι επιχρίονται, ενώ ο όγκος στο σημείο της εισόδου επενδύεται με την τοπική πέτρα. Το υπόλοιπο οικόπεδο θα διαμορφωθεί με την κατασκευή σκαλοπατιών όπου είναι απαραίτητο, καθώς και με φύτευση χαμηλής τοπικής βλάστησης.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Arch-Interact
Φάση Έργου: Υπό Μελέτη