Επιλέγοντας χρώμα

Συμβουλές για ορθότερη επιλογή χρώματος:

Οι βεντάλιες των εταιρειών είναι μία ασφαλής λύση για να επιλέξετε το χρώμα που σας ικανοποιεί. Όμως, η μικρή επιφάνεια στην οποία απεικονίζεται το χρώμα συχνά δεν επαρκεί για να επιλέξουμε.

Ο δειγματισμός των χρωμάτων στον χώρο όπου θα εφαρμοστεί το τελικό χρώμα αποτελεί τον ορθότερο τρόπο επιλογής.

Συνιστούμε να δειγματίσετε τους κωδικούς που έχετε επιλέξει σε μια ικανοποιητική έκταση στον τοίχο όπου πρόκειται να εφαρμοστεί το τελικό χρώμα.

Εφαρμόζετε δύο στρώσεις/ χέρια χρώματος, ενώ στα πιο έντονα ή σκούρα χρώματα εφαρμόζετε περισσότερες στρώσεις.

Το δείγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ένα κομμάτι γυψοσανίδας (αφού πρώτα εφαρμοστεί αστάρι), ώστε να μπορείτε να το δειγματίσετε σε διαφορετικά σημεία του χώρου.

Από το έργο “Into the Light” (ARCH-INTERACT)

Παράγοντες που διαφοροποιούν την απόχρωση του χρώματος:

Η απόδοση του χρώματος επηρεάζεται από μία σειρά παραγόντων (είτε πρόκειται για εξωτερικό είτε για εσωτερικό χώρο) οι οποίοι κυρίως σχετίζονται με το φως. Οι κυριότεροι εξ’ αυτών είναι:

Ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων

Στους εσωτερικούς χώρους, ο προσανατολισμός και το μέγεθος των ανοιγμάτων επηρεάζουν την απόδοση του χρώματος: για παράδειγμα τα χρώματα σε ένα δωμάτιο με νότιο προσανατολισμό αποδίδονται πιο έντονα. Η απόσταση του τοίχου που θα εφαρμόσουμε το χρώμα από τα ανοίγματα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Η ώρα της ημέρας

H θέση του ήλιου μεταβάλλει την ένταση του φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας και ανάλογα την εποχή επηρεάζοντας την απόχρωση του χρώματος που έχουμε επιλέξει.

Ο τεχνητός φωτισμός

Το χρώμα επηρεάζεται από το είδος του φωτισμού (άμεσος/έμμεσος), από την θερμοκρασία (μονάδα μέτρησης: Kelvin) του και από την έντασή του (μονάδα μέτρησης: Lumen).

Tip! Εάν ανακαινίζετε τον χώρο σας τα δείγματα καλό είναι να γίνονται μετά την εγκατάσταση του φωτισμού.

Οι ανακλάσεις

Τα υλικά που καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες αντανακλούν εμμέσως την απόχρωσή τους στους τοίχους (π.χ. η απόχρωση του πατώματος είτε κάποιο έντονο χρώμα σε άλλο τοίχο).

Tip!

Οι οθόνες του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού δεν αποδίδουν πιστά το εκάστοτε εικονιζόμενο χρώμα.

Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει διαφοροποίηση ακόμα και από οθόνη σε οθόνη.

Από το έργο “Νοσταλγία” (ARCH-INTERACT)

Το προϋπάρχον χρώμα

Το χρώμα που προϋπήρχε στον τοίχο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του νέου χρώματος, ειδικά εάν δεν έχει επιτευχθεί πλήρης καλυπτικότητα με το νέο χρώμα. Στην περίπτωση αυτή το προυπάρχον χρώμα «ποτίζει» στο νέο διαφοροποιώντας κατά τόπους το αποτέλεσμα. Η περίπτωση αυτή μπορεί να αποφευχθεί με την εφαρμογή ασταριού ως βάση.

Η γυαλάδα του χρώματος

Ο διαφορετικός βαθμός γυαλάδας στα χρώματα περιγράφει τον βαθμό ανάκλασης του φωτός. Ένα χρώμα με φινίρισμα γυαλιστερό (gloss) ή σατινέ (satin/ eggshell finish) αποδίδεται πιο λαμπερό, φωτεινό και πλούσιο σε σχέση με το ίδιο χρώμα σε ματ (flat) φινίρισμα.

Tip! Στη χρωματική βεντάλια τα χρώματα έχουν ματ φινίρισμα. Εάν θέλουμε να δούμε κατά προσέγγιση πώς θα είναι το χρώμα με γυαλιστερό φινίρισμα αρκεί να ρίξουμε λίγο νερό πάνω στο αντίστοιχο τετράγωνο της βεντάλιας.

Tip! Χρώματα καλής ποιότητας με μεγάλη γυαλάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερη σκληρότητα και αντοχή στους λεκέδες και καθαρίζονται ευκολότερα. Προσοχή καθώς λόγω της ανακλαστικής τους ιδιότητας αναδεικνύουν τις όποιες ατέλειες του τοίχου.

Ο νωπός τοίχος

Όταν ο τοίχος είναι ακόμα νωπός το χρώμα φαίνεται πιο σκούρο από το πραγματικό. Όταν στεγνώσει το χρώμα η απόχρωση σταθεροποιείται.

Η ποιότητα του χρώματος

Επιλέγοντας χρώματα από πιστοποιημένες εταιρείες εξασφαλίζουμε την ποιότητα του υλικού, την πιστότητα της απόδοσης της απόχρωσης, την υψηλή καλυπτικότητα και την διάρκειά του στον χρόνο.

Εφαρμογή από επαγγελματία

Προϋπόθεση της σωστής απόδοσης του χρώματος είναι η εφαρμογή από επαγγελματία, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιμέλεια της εργασίας και η σωστή τεχνική.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΑΣ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προτάσεις Σχεδιασμού

Χρωματικές προτάσεις: Αποχρώσεις του μπλε και πράσινου

Χρήσιμες Συμβουλές

Επιλέγοντας νιπτήρα